Skip to content

Linux-esittely 2009-04

Linux-esittely 2009-04

Sisällysluettelo

[piilota]

  • 1 Lehdistötiedote
  • 2 Raportti
  • 3 Koneistus
  • 4 Jaellut CD-levyt
  • 5 Kiitokset

Lehdistötiedote

Porin Linux-käyttäjien kerho järjestää Linux-esittelyn Porin kaupunginkirjastossa perjantaina 24. ja lauantaina 25. huhtikuuta. Esittelijät ovat paikalla pe klo 16 – 18.30 ja la 10 – 14. Tapahtumassa esitellään uusi 23. päivä julkistettava Ubuntu versio 9.04, VALO CD, digikuva tietokoneella, monenlaisia hupi-, hyöty- ja työkaluohjelmia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

  • http://porixi.l-a.fi/
  • http://porixi.l-a.fi/Linux-esittely_2009-04
  • http://www.valo-cd.fi/

Raportti

Esittely oli varsin menestyksekäs, kävijöitä oli melkein koko ajan paikalla. Harmittava takaisku oli nettiyhteyden puuttuminen, se ei toiminut perjantaina ja lauantaina, vaikka oli viikkoa aiemmin varta vasten käyty kokeilemassa toimivaksi.

Esittelyssä oli Ubuntu 9.04; miniläppäri jossa USB-muistitikulta ajettava Ubuntu Netbook Remix 9.04; LTSP-palvelin ja pääte; perusläppäri jossa Ubuntu 9.04. Esittelyyn rakennettiin sisäverkko, jossa palvelinkoneena Debian Lenny 5.0.1 ja palveluina DNS, DHCP, HTTP-palvelin, reititin ja palomuuri.

Kävijöissä oli Linuxista kiinnostuneita, aloittelevia Linux-käyttäjiä että jo pidempään Linuxiin perehtyneitä.

Koneistus

Esittelyssä oli yhteensä kuusi tietokonetta. Koneille rakennettiin lähiverkko, joka yhdistettiin langattomalla yhteydellä Internettiin (mutta WLAN ei toiminut esittelypäivinä, plääh). Kaavio lähiverkosta on oheisessa kuvassa.

Palomuurikoneessa oli palveluina palomuurin ja reitittimen lisäksi DHCP, DNS, HTTP-palvelin ja tiedostopalvelin NFS:llä. Palomuurikoneen käyttöjärjestelmä oli Debian GNU/Linux versio 5.0.1 eli Lenny.

Leffakoneessa oli ihqu Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Leffoina pyöritettiin Big Buck Bunnyä, Stephen Fry:n kuvausta vapaista ohjelmista ja Ubuntu Netbook remix -esittelyvideota.

Miniläppäri oli Asus EEE PC 904HA jonka saimme esittelykoneeksi Mikropasilta. Mikropasin mukaan miltään suomalaiselta maahantuojalta ei saanut esittelyviikolla miniläppäriä Linuxilla, piti ottaa XP-versio. Esittelyssä tehtiin USB-muistitikulta käynnistyvä Ubuntu Netbook Remix, tältä muistitikulta ajettiin Linuxia miniläppärissä. Toimi ihan hyvin, Netbook Remixin käyttöliittymä on samantapainen kuin aiemmissa Linux-pohjaisissa miniläppäreissä.

LTSP-palvelin ja -pääte olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana Porixin esittelyissä. Mielenkiintoa oli, nostalgian tuntuakin kun vanha kunnon X-pääte on edelleen voimissaan, uudella nimellä tosin. Samaan palvelinkoneeseen olisi voinut kytkeä useitakin päätteitä, mutta ei ollut sopivia koneita eikä näyttöjä, eikähän olisi esittelypöydällekään mahtunut. Nyt oli päätekoneena Booksize PC, jossa suorittimena VIA Samuel 500 MHz ja 256 Mt keskusmuistia.

Tavallisessa läppärissä oli käyttöjärjestelmänä Ubuntu 9.04. Tämä oli suojattu läppäri, eli BIOS:ssa oli käynnistyssalasana ja tiedostojärjestelmä oli salakirjoitettu tavanomaisten käyttäjätunnusten salasanojen lisäksi.

Jaellut CD-levyt

Esittelyssä jaettiin halukkaille Ubuntu 9.04 Desktop Editionia ja Valo-CD:tä. Kiltit kävijät pistivät euron tai pari kolehtirasiaan kun saivat tuoreen CD-levyn.

Porixi teki CD-levyjen koteloon paperisen etiketin, näin itse poltetut CD:t ovat hieman tyylikkäämpiä.

Kiitokset

Porixi kiittää tuesta Mikropasia, Kaupunginkirjastoa, kirjaston näyttelysihteeriä sekä tietysti aktiivisia Porixilaisia ja esittelyssä käynyttä mukavaa yleisöä. Järjestetään lisää esittelyitä!