Skip to content

Minnan seikkailut pingviinimaassa

Minnan seikkailut pingviinimaassa

Alkutaipaleen muistoja

Tämän matkan juuret ovat oikeastaan jo yli puolentoista vuoden takana. Kevään 2002 aikana tutustuin ihmisiin, jotka puhuivat jostakin Linuxista. Silloin en oikeastaan ymmärtänyt edes sitä, mistä oli kyse, mutta sanana Linux oli minulle tuttu. Saman vuoden syksyllä kotikoneeseeni tuli useita viruksia. Ja samanaikaisesti olin harmitellut myös sitä, että tuntui kuin mikään koneessani ei toimisi. Alkoi se pikkuhiljaa pänniä, kun konetta sain käynnistellä resetoimalla ainakin 5 kertaa parin tunnin työskentelyn aikana. Viimeinen pisara oli se, kun Outlook Express sähköpostiohjelmani sekosi erään viruksen myötä siten, että se kadotti aina saapuvat postit. Kevään 2003 aikana en paljon tietokonetta käyttänyt muualla kuin töissä, joten huolet kotikoneestani jäivät sivuun hetkesi. Pikkuhiljaa Linuxia käyttävät tuttuni kertoivat, että on olemassa toimivampikin käyttöjärjestelmä. Siis otin itseäni niskasta kiinni ja rohkaistuin tutustumaan Linuxiin. Ja ensimmäinen tuttavuuteni oli Tuxpaint. Ja viihdyinkin mainiosti hetken koneella tämän uuden veikeän kaverini kanssa.

Syksy 2003

Elokuun puolessa välissä tapahtui sitten se ihme, että kotikoneeseeni asennettiin Debian GNU/Linux. Ja siitä se sitten alkoi pikkuhiljaa seikkailuni pingviinimaassa.

Tähän mennessä huomioitua: Linux toimii ainakin tasaisemmin kuin aikaisemmat käyttöjärjestelmäni. Eikä se tunnu ainakaan vaikeammalta kuin aikaisempi Microsoft käyttöjärjestelmäni. Virusten kanssa ei ole myöskään ollut ongelmia – jippii! Ei tarvitse joka kerta olla ihan sydän syrjällään, kun laittaa koneen päälle ja menee nettiin.

Ja seikkailussa olen saanut jo seuraavanlaisia hyviä (sovellus)kavereita: Gnomen kanssa on jo päästy jokapäiväiselle kaveritasolle. On sitä tuttavuutta tehty Fluxboxinkin kanssa, mutta ei meidän alkanut tuttavuus ainakaan tuntunut ongelmalliselta. Mozilla on minulle kaveri, joka tuo uutta tietoa asiasta kuin asiasta ja samalla antaa minulle mahdollisuuden tavata muitakin kavereita virtuaalisesti. OpenOffice 1.1 on minulle kaveri, jonka kanssa käyn ahkerasti kirjoitusvaihtoa. Evolution tuli kaveripiiriini tulevan työpaikkani myötä.Meillä tutustuminen on vasta alkutaipaleella. Ja samalla olen saanut hienosti apua työvisioissani gEdit nimiseltä kaverilta. Ja kun aina välillä huomaan olevani “vanha ja huonomuistinen”, niin mikä olisikaan ollut ihanampi kaveri kuin Yank. Aina välillä tuntuu helpottavalta jakaa kaikki muistettavat huoleni hänen kanssaan. Aina välillä tiedon moninaisessa maailmassa minua ovat auttaneet kaverukset Galeon ja Epiphany. Niin ja raskaan raadannan keskellä ei kannata unohtaa kaveria, joka rentouttaa ja tuo hymyä kasvoille: XBill.

Tuulisena päivänä 16. syyskuuta kuluvaa vuotta 2003

Niin tällaisia ovat hyvin aloittelijan alkutaipaleen mietelmät. Ja samalla tutustumista kaveriin nimeltä TWiki. Olen todella minulle aivan uudessa ja vieraassa maassa, mutta hei! Kukapa sanoisi mukaville haasteille ei kiitos. En minä ainakaan! Ja tuottaahan se mitä suurimmassa määrin iloa, kun huomaa oppineensa ja kehittyneensä pingviinimaan haasteissa. Ja ei ne tähän lopu. Paljon on vielä opittavaa, joten eikun jatketaan matkaa. Lisää kuulumisia ja mietteitä matkan varrelta.

Aurinkoisena kevätpäivänä 15.4.2004

Matka on ollut niin kiireinen, ettei ole löytynyt millään aikaa kirjoittaa päiväkirjaa. Mutta nyt vähän kuulumisia matkan varrelta. Nyt olo ei enää ole kuin “Liisalla ihmemaassa”. Matkan varrella on tullut tutuksi monikin “maamerkki” ja “opaskartta”. Minulle on myös ilmestynyt ihan vakituisia matkakumppaneitakin: Mozilla, Mozilla Mail, Gedit, KOrganizer; Gaim. Niin ja tietenkin unohtamatta lempikamuani Frozen-Bubblea.Kavereiden kanssa matka on alkanut sujua aika mutkattomasti ja rattoisasti. Kaikenlaista ihmeellistä uuttakin on tullut vastaan ja aina välillä on tullut pohdittua, että mahtaako se vanha koira oppia uusia temppuja, mutta näyttää siltä, että oppiihan se. Ja aina välillä on hauskaa “järkyttää” matkaani seuraavien ihmisten mielenrauhaa kertomalla yllättäen, että joo, kyllä mä jo tiedän ton jutun. Matka on ollut mielenkiintoinen ja matka jatkuu edelleen kohti uusia haasteita ja seikkailuja.

19.4.2004

Nyt tapahtui jotakin sellaista, joka sai minut riemuitsemaan ja haluan jakaa sen sinun kanssasi, rakas päiväkirja. Viime perjantaina 16.4. pidin esityksen aloittelijan kokemuksista, pääasiallisesti Linuxiin painottuen. Kerroin esitykseni aikana mm. sen, mitä ohjelmia käytän tällä hetkellä. Eräs kuulijoista kiinnostui käyttämästäni Korganizer ohjelmasta. Tänään sain palautetta, että kuulijani oli ottanut käyttöön kyseisen ohjelman ja kiitti minua vinkistä! Minua, aloittelijaa!  Tulin iloiseksi jo itsestään saamastani palautteesta ja siitä oivalluksesta, että aloittelijakin voi olla avuksi omalla tavallaan!

— MinnaKuusela – 16 Sep 2003 
to top

 

Edit | Attach image or document | Printable version | Raw text | More topic actions
Revisions: | r1.4 | > | r1.3 | > | r1.2 | Total page history | Backlinks
You are here: Bazaar > MinnaKuusela > MinnasDiaryto top