Skip to content

Antti Liikkanen

Antti Liikkanen

Puolue: SDP
Numero: 32
Web: http://www.anttiliikkanen.net/
Email: antti.liikkanen at rovaniemi.fi
Ikä: 57
Titteli: ylilääkäri
Kunta: Rovaniemi

Millaiseksi arvioisitte yleisen tietoteknisen tietämystasonne?

v: Olen valveutunut peruskäyttäjä. Tunnen alaa pintapuolisesti, mutta olen selvillä alan lähes rajattomista hyödyntämismahdollisuuksista. Olen myös selvillä siitä kuinka tärkeää alalla on laadukas työ, johon Suomessa ja Euroopassa on panostettava paljon. EU:lla tulee olemaan erittäin tärkeä asema puolustettaessa vapaata tiedonvälitystä ja reilua peliä ohjelmistomarkkinoilla

Miten Te käytätte tietokonetta ja mitä ohjelmia?

v: Töissä, kotona ja matkoilla. Olen riippuvainen tietokoneeseen sidotuista kommunikaatiomuodoista niin päättäjiin kuin äänestäjiinkin päin. Kotisivuni antavat minulle mielenkiintoisen ylimääräisen rajapinnan ongelmiin jotka eivät korviini muutoin kantautuisi. Käytän tietokonetta myös saadun tiedon analysointiin. Tällä hetkellä käytän pääosin Microsoftin ohjelmia, mutta kiinnotus kilpaileviin järjestelmiin on luonnollisesti kova. Aika on vain pirun rajallista.

Työssä käytän – psykiatriksi – aika paljon IT-mahdollisuuksia (siellä suojaus on vain turhan huono, joten rajoja on).

Mitkä ovat mielestänne IT-alan luotettavimmat yritykset maailmalla?

v: Erittäin hankala kysymys. En tunne yrityksiä tarpeeksi hyvin arvioidakseni heidän luotettavuuttaan. Täysin tyytyväinen en ole varsinaisesti kenenkään tuotteisiin joitakin yksittäisiä grafiikkaohjelmia lukuunottamatta. Ala saattaisi kaivata perusstrandardeja jotka helpottaisivat eri tuottajien kehitystyötä yhteensopivuuden suhteen (lääkärin työssä tästä puutteesta on tullut suomalainen painajainen). Kuinka tehdä tämä estämättä kehitystä, siinä on pulma EU-parlamentin pohdittavaksi.

Miten muodostatte kantanne IT-alaan liittyvissä kysymyksissä?

v: Ottamalla asioista mahdollisimman paljon selvää. Tässä luonnollisesti käytän myös avustajia. Muodostan saamani infromaation perusteella kokonaiskuvan psykiatrin järjelllä jos se on mahdollista. Alan lehtiä seuraan pintapuolisesti.

Mikä on kantanne ohjelmistopatentteihin?

v: Tuottajalla täytyy olla perusoikeus patentoida tuotteensa, jotta ohjelmistotuottaminen ylipäätään on mahdollista markkinataloudessa. Tät ei kuitenkaan missään tapauksessa saa käyttää väärin (vrt Teosto musiikkibisneksessä) ja esim avoimen lähdekoodin kaupalliseen käyttöön tulee luoda selvät pelisäännöt, joissa mietitään myös yleishyödyllisiä arvoja. Sco:n yritys rahastaa Linuxin käyttäjiä ostamalla Unixin lähdekoodi ja vetoamalla samankaltaisuuteen on mielestäni hyvä esimerkki tavasta, jota tällä alalla ei kaivattaisi

Miten paljon tiedätte vapaista/avoimista ohjelmistoista?

v: GNU, Linux ja muut vapaat ohjelmistot ovat tervetulleita alalle, Arvelen niiden yleistyvän räjähdysmäisesti seuraavan 10 vuoden aikana kunhan yrityskäytössä tavittavia sovelluksia kilpailijoineen alkaa tulla enemmän markkinaan. Itsellä hiljainen kapina Microsoftin ylivoimaa vastaan on käytännön syistä edennyt vasta open officen käyttämiseen (kotikoneella)

Millaiset yhteydet Teillä on IT-alan yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin?

v: En voi sanoa, että omaisin hyviä yhteyksiä IT-maailmaan, mutta kontaktipinnat ovat olemassa ja varsin nopeasti verkoston saa laajennettua riittävän ylös

Keitä suomalaisia IT-alan vaikuttajia osaatte suoralta kädeltä nimetä?

v: Linus Torwalds, Tatu Ylönen, Risto Siilasmaa, Mikko Hyppönen, Pyry Lautsuo, Markku Siivola, Jyrki Kasvi

Mitä muuta haluaisitte kertoa itsestänne IT-alan suomalaisille vaikuttajille?

v: Olen avoin tiedolle ja kiinnostunut. Kotisivuni löydät osoitteesta www.anttiliikkanen.net, sieltä enemmän dataa arvomaailmastani myös muiden asioiden suhteen, Otan mielelläni vastaan tietoa ja mielipiteitä siitä, kuinka tietoyhteiskuntaa voi parantaa.