Skip to content

Jarno Luoma-Nirva

Jarno Luoma-Nirva

Puolue: Liberaalit
Numero: 111
Web: http://www.iki.fi/~jln/
Email: jln at iki.fi
Ikä: 28
Titteli: teekkari
Kunta: Tampere

Millaiseksi arvioisitte yleisen tietoteknisen tietämystasonne?

Olen lähes valmis tietotekniikan DI ja ollut alan töissä nelisen vuotta, joten kaipa sitä kohtalaisen hyvänä voisi pitää.

Miten Te käytätte tietokonetta ja mitä ohjelmia?

Sähköpostailen (yksi vakiopaikoista on liberaalifoorumi:http://groups.yahoo.com/group/liberaalifoorumi/ ), ylläpidän Liberaalisen Nuorisoliiton sivuja ( http://jln.sdf-eu.org/lnl/ ), kirjoittelen dippatyötä ja toisinaan pelailenkin vähän. Lisäksi tietenkin ohjelmoin. Tällä hetkellä työn alla on oma vaalikone. Harmi, ettei se ehtinyt ihan valmiiksi saakka vielä näihin vaaleihin. Vaikka ehkä sitä ei olisi pidetty kovin puolueettomanakaan, kun olen itsekin ehdokkaana. Sitä voi kuitenkin halutessaan käydä kokeilemassa:

http://www.iki.fi/~jln/cgi-bin/proto/main.py

Suosikkiohjelmistot: Käyttöjärjestelmä: Linux, selain: Mozilla, editori: Emacs, kieli: Python, peli: FreeCiv

Mitkä ovat mielestänne IT-alan luotettavimmat yritykset maailmalla?

Red Hat ansaitsee hatunnoston siitä, että varsinkin alkuaikoina toi aktiivisesti Linuxia ns. tavallisille käyttäjile. Googlea taas arvostan siitä, että se on pysynyt mainoksissaan tiukasti hyvän maun rajoissa, toisin kuin useimmat muut hakukoneet.

Miten muodostatte kantanne IT-alaan liittyvissä kysymyksissä?

Jos en osaa nykyisten tietojeni perusteella muodostaa kantaani, otan asiasta selvää tai kysyn joltain, jonka asiantuntemukseen luotan ja jonka mielipidettä arvostan kyseisessä asiassa. Tämä pätee aika hyvin myös muihin kuin IT-alaan liittyviin kysymyksiin.

Mikä on kantanne ohjelmistopatentteihin?

Ehdottomasti vastaan. Suuret, patentteja kahmineet yritykset pystyisivät niiden avulla estämään tehokkaasti uusien kilpailijoiden tulemisen markkinoille. Pahimmassa tapauksessa ne pystyisivät haastamaan oikeuteen myös ilmaisohjelmistojen tekijöitä. Yritysten olisi parempi voida sijoittaa rahansa mielummin ohjelmistokehitykseen kuin lakimiesten palkkioihin.

Miten paljon tiedätte vapaista/avoimista ohjelmistoista?

Yritän itse hyödyntää niitä mahdollisimman paljon. Varsinkin julkisen sektorin (EU, valtio, kunnat) tulisi käyttää niitä aina kun mahdollista. Olen tosin enemmän OSI:n kuin FSF:n filosofian kannattaja, eli en silti vaadi, että kaikkien ohjelmien lähdekoodin tulisi olla vapaasti saatavilla.

Eric S. Raymond, yksi OSI:n keulakuvista ja “The Cathedral and the Bazaar”:in kirjoittaja, on muuten myös aktiivinen libertaari. Libertaarit ovat eräänlaisia radikaaleja liberaaleja. Libertarismista voi lukea lisää Sampo Syreenin sivuilla olevasta Libertarismi-FAQista:http://www.iki.fi/~decoy/l-diaries/libertarian-faq

Sampu Syreeni on muuten myös ehdokkaana (114). Ei mikään huono valinta.

Millaiset yhteydet Teillä on IT-alan yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin?

Yrityksiin tulee oltua ammatin puolesta yhteyksissä. Olen myös EFFI:n jäsen, vaikkakaan en kovin aktiivinen.

Keitä suomalaisia IT-alan vaikuttajia osaatte suoralta kädeltä nimetä?

Enpä noita juuri henkilökohtaisesti tunne. Paitsi Ville Niinistönkin mainitsemaan Sami Tammilehtoon olen ollut jonkin verran työn puolesta yhteyksissä. Samoin Jyrki J.J. Kasvi on myös tuttu nimi niiltä ajoilta, kun hän vielä kirjoitteli Wexteeninä Pelit-lehteen ja sen edeltäjiin. Ja tietysti EFFI:n Ville Oksanen ja Mikko Välimäki.

Mitä muuta haluaisitte kertoa itsestänne IT-alan suomalaisille vaikuttajille?

Politiikka kaipaisi kipeästi enemmän titenörttejä. Ei niinkään IT-asiantuntemuksen vuoksi (joskaan ei sekään ole haitaksi), vaan analyyttisen ja rationaalisen ongelmanratkaisutavan vuoksi. Ohjelmistojen kehittäjäyhteisöillä olisi myös paljon opetettavaa siitä, miten työskennellään ryhmässä yhteisten tavoitteiden eteen, miten henkilökohtaisuudet ohitetaan ja paras ratkaisu voittaa riippumatta sen esittäjästä.