Skip to content

Jehki Härkönen

Jehki Härkönen

Puolue: Vihreät
Numero: 87
Web: http://www.jehki.net/
Email: jehki.harkonen at vihrealiitto.fi
Ikä: 19
Titteli: opiskelija
Kunta: Helsinki

Millaiseksi arvioisitte yleisen tietoteknisen tietämystasonne?

Synnyin tietokoneelliseen perheeseen ja olen harrastanut tietokoneita ja seurannut alan lehtiä lapsuudestani lähtien. Jonkin aikaa tein myös töitä Saunalahden asiakasneuvojana. Viime vuosina en kuitenkaan ole enää ehtinyt keskittyä aktiivisesti alaan vaan lähinnä seurannut sivusta.

Miten Te käytätte tietokonetta ja mitä ohjelmia?

Tietokoneeni varastettiin juuri, joten joudun nyt käyttämään muita koneita. Kun minulla vielä oli kannettavani, jouduin tyytymään Windows XP -käyttöjärjestelmään, koska Debian ei suostunut löytämään ethernet-korttiani.

Pyrin suosimaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, koska ne ovat luotettavampia ja paremmin muunneltavia kuin suljetut. Ongelmia tietenkin juuri edellä mainituissa tapauksissa, koska raudan valmistaja (tässä tapauksessa HP) ei suostu ilmoittamaan riittäviä tietoja yhteensopivuuden rakentamiseen.

Mitkä ovat mielestänne IT-alan luotettavimmat yritykset maailmalla?

En halua mainostaa tässä yhteydessä mitään yrityksiä.

Miten muodostatte kantanne IT-alaan liittyvissä kysymyksissä?

Luotan omaan näkemykseeni, jota vahvistan seuraamalla asiantuntijajärjestöjen, kuten EFFin tai FFIIn kannanottoja.

Mikä on kantanne ohjelmistopatentteihin?

Komission ja Irlannin esitykset puhtaiden ohjelmistojen patentoitavuuteen voivat olla järkyttävän haitallisia, mikäli ne hyväksytään sellaisenaan. Onneksi vielä on toivoa, koska ainakin Euroopan parlamentin edellinen esitys oli huomattavasti järkevämpi ja parlamentilla on mahdollisuus toistaa mielipiteensä ensi vaalikaudella. Asia on yksi keskeisistä vaaliteemoistani.

Miten paljon tiedätte vapaista/avoimista ohjelmistoista?

Tietämykseni rajoittuu free softwaren / open sourcen / software libren historiaan ja filosofiaan ja kokemukseen valmiiden ohjelmistojen käyttämisestä. Mitään ohjelmia en kuitenkaan ole itse tuottanut.

Millaiset yhteydet Teillä on IT-alan yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin?

Suuri osa ystäväpiiristäni koostuu IT-alan työntekijöistä. Tätä kautta tiedän alasta jonkin verran. Myös oma työkokemus auttaa muodostamaan kuvaa. Kansalaisjärjestöihin pyrin pitämään läheisiä välejä.

Keitä suomalaisia IT-alan vaikuttajia osaatte suoralta kädeltä nimetä?

En ketään, en oikein tiedä, mitä IT-alan vaikuttajilla tarkoitetaan. Yritysjohtoa, ohjelmistojen kehittäjiä, IT-aktivisteja? Eli puhutaanko Matti Vikkula, Linus Torvalds vai Ville Oksanen -skenestä?

Mitä muuta haluaisitte kertoa itsestänne IT-alan suomalaisille vaikuttajille?

Toivon, että tietoyhteiskuntaan ja yleensäkin moderniin teknologiaan, tarkkailuun jne liittyvät asiat tulisivat selvemmin esille politiikassa. Moni poliitikko kuvittelee vieläkin, että Nokian myynti on yhtä kuin tietoyhteiskuntapolitiikka.