Skip to content

Pekka Tiainen

Pekka Tiainen

Puolue: SKP
Numero: 79
Web:
Email: pekka.tiainen at mol.fi
Ikä: 52
Titteli: valtiotieteen tri., neuvotteleva virkamies
Kunta: Helsinki

Millaiseksi arvioisitte yleisen tietoteknisen tietämystasonne?

-Olen käyttäjä ja seuraan kehitystä tästä näkökulmasta -Toiseksi seuraan työkseni sikäli, että on tunnettava tällaisen kehityksen vaikutukset ja oltava jokin ymmärrys kehityssuunnista.

Miten Te käytätte tietokonetta ja mitä ohjelmia?

-Käytän päivittäin exceliä, wordia, sähkpostia ja nettiä. Laskentasysteemit ja mallit pyörivät paljon excelillä. Power pointin käsittelyni on kömpelmpää, koska työ on sen verran nopearytmistä, ettei ehdi ja muu henkilöstö tekee sellaista. Käytän pöytäkonetta ja kannettavaa. Siirrot teen kirjoittavalla ja lukevalla CD:llä ja nyttemmin USB:llä koska se on toimivampi. Lankaa pitkin siirrän vähän työn ja kodin välillä, koska systeemit on sen verran isoja, että kuluu liiaksi aikaa. Matkoilla ym. kannettava kulkee mukana.

Kuvan käsittelyssä ei ole hyvä, mutta otan nykyisin suuren osan valokuvista myös CD:lle. Olen taittanut myös yhden isomman englannin kielisen kirjani kuvineen painoa varten.

Mitkä ovat mielestänne IT-alan luotettavimmat yritykset maailmalla?

Aika vaikea sanoa. Kyllähän sitä nykyisin ollaan Microsoftin varassa, vaikka sitä paljon arvostellaan systeemien monopolisoinnista. Saa nähdä, saako jokin Linux ym. enemmän tuulta myös sovellutuksissa. Kannettavani on DELL ja se on aika hyvä, vaikka siinä on joitain mekaanisia puutteita. Pöytäkone on tällä hetkellä DELL ja aika hyvä (uusi). IBM on kait hyvä ja sellaisia on ollut, mutta valtion hankinapolitiikka on suosinut viime aikoina DELL:iä ehkä hinnan takia. Myönteinen käsitys on esim. INTEL:stä ja CISCO:sta vaikka käyttäjä ei suoraan niiden kanssa ole tekemisissä. Puhelinpuolella luotettavuus riippuu tietystä näkökulmasta. Nokia varassa on oltu.

Miten muodostatte kantanne IT-alaan liittyvissä kysymyksissä?

Minulle on omassa työssä erittäin tärkeä systeemien yhteensopivuus. On ollut eri aikoina valtavasti riesaa yhteensopimattomuuksista. Suhteellinen helppokäyttöisyys on tärkeä, kun nämä ovat apuvälineitä. Nämä asiat vaikuttavat käyttäjänäkökulmasta Laajemmasta näkökulmasta avoimet standardit jne. ovat kannatettava kehityssuunta (mm. Linux on tässä suhteessa kiinnostava). Mutta on muitakin asioita: noudatetaanko valmistamisessa eettisiä periaatteita, millainen on työsuhdepolitiikka tms. Käytännössä ei ole hirveästi valinnavaraa tässä suhteessa.

Sitten on se puoli, että pitäisi luoda järjestelmät jotka ovat kaikkien ulottuvilla (laajakaista). Kyse on perusinfrastruktuurista, jonka varassa kaikkea tehdään ja siksi siihen pitää olla myöskin yhteiskunna panostus. Pelkkä markkinalähtöisyys ei turvaa.

Mikä on kantanne ohjelmistopatentteihin?

Patenteilla on tietysti se oikeutus, että kehittäjä saa rahoituksen panostukselleen. Mutta sitten kun aletaan monopolisoimaan ja ylihinnoittelemaan ja jarruttamaan kehitystä, ollaan ongelmissa. Tämä on erittäin vaikea aihe. Tässä tullaan siihen, että tarvitaan yhteiskunnan tiettyä panostusta jolloin määrätyt asiat ovat kaikille avoimia ja kaikkien käytössä, ettei tiedon leviämiseen tule esteitä.

Miten paljon tiedätte vapaista/avoimista ohjelmistoista?

Olen kohtalainen maallikko tässä, mutta suuntana avoimuus ohjelmistoissa ja standardeissa on oikein. Edellä olevassa on hieman tästä samasta.

Millaiset yhteydet Teillä on IT-alan yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin?

Yrityksiin ei ole erityisiä yhteyksiä, muuta kuin lähinnä asiakkaana. Kansalaisjärjestöihin on sen verran yhteyttä, että on joskus yhteydenottoja ja yritän seurata keskustelua, että olisin jyvällä missä mennään. Enemmänkin informaatiota kaipaisin.

Keitä suomalaisia IT-alan vaikuttajia osaatte suoralta kädeltä nimetä?

-Kait ne lähinnä ovat näitä kaikille tuttuja näkyviä nimiä. Vaihtoehtopuolta edustavia en juuri tunne.

Mitä muuta haluaisitte kertoa itsestänne IT-alan suomalaisille vaikuttajille?

Minun rooli työssä ja luottamustehtävissä on rakentaa ja linjata vaihtoehtoja analyystyön pohjalta. Kaikenlainen uusia uria aukova ideointi kiinnostaa tavattomasti, vaikkakin asioiden skaala on niin laaja, ettei kaikeista kyken olemaan perillä. Perusviritykseni on, että yhteiskunnan tulee olla riittävän tasa-arvoinen. Esim. Suomi pärjää, kun kaikki otetaan huomioon ja heikkoja lenkkejä vahvistetaan eikä suinkaan murenneta (viittaus erilaisiin nykyisiin TV- ym. ohjelmiin). Tietoosaaminen on yksi perusvalmiuksia (sekä tekniset asiat että käsite- ja sisältösiat) jota on tärkeä olla koulutksen ja harrastustoiminnan keskeisenä asiana pienestä pitäen kattaen koko väestö. Tärkeää on tekniikka ym. mutta tärkeää on, että tietoa käytetään samalla oikein meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi ja mm. globaalin kestävän kehityksen edistämiseksi. On suuri vahinko, että tietoa ja tietoteknologiaa käytetään niin paljon militarisoimiseen ja kaikenlaiseen, mikä turmelee ja hävittää, kun sen avulla voisimme ratkaista ihmiskunnan isoja ongelmia. Sosiaalinen, eettinen ja kestävän kehityksen visio ovat tärkeitä. Ja tietysti: kaikki uusi on jännittävää, kiehtovaa, mielenkiintoista, elämää rikastatuttavaa. Pyritään antamaan tätä kaikille.