Skip to content

Sampo Syreeni

Sampo Syreeni

Puolue: Liberaalit
Numero: 114
Web:
Email: decoy at iki.fi
Ikä: 25
Titteli: fil. yo.
Kunta: Helsinki

Millaiseksi arvioisitte yleisen tietoteknisen tietämystasonne?

Erinomaiseksi. Olen ohjelmoija ja elämäntapanörtti.

Miten Te käytätte tietokonetta ja mitä ohjelmia?

Itse käytän sitä kommunikaatioon, tiedonhakuun, työntekoon, ohjelmointiin vapaa-ajalla, verkkosivujen ja -lehden ylläpitoon, tiedon arkistointiin, musiikin kuunteluun, jne. Ohjelmina käytän pääsääntöisesti erilaisia ilmaisohjelmia, työpaikalla firman tavallista työkalupakkia.

Mitkä ovat mielestänne IT-alan luotettavimmat yritykset maailmalla?

Oracle ja IBM tulevat mieleen. Apple.

Miten muodostatte kantanne IT-alaan liittyvissä kysymyksissä?

Hakemalla tietoa, konsultoimalla nörtti- ja työkavereita, alan kansalaisjärjestöjen sivuilta ja oman aatteen tukemana. Yleisesti tuen hyvin vapaata virtuaalielämää ja vastustan erilaisia yrityksiä hallita, sirpaloittaa ja valvoa nettielämää. Toisaalta en myöskään voi kannattaa minkäänlaisia erityisetuisuuksia tietotekniikka-alalle, verovähennysten tai tietoyhteiskuntaprojektien muodossa — IT-alasta tuli vahva ilman tällaisia, ja turha sotkeentuminen sen toimintaa luultavasti vain vähentäisi innovaatioita.

Mikä on kantanne ohjelmistopatentteihin?

Vastustan niitä koska niistä on haittaa teknologiselle kehitykselle, ne rikkovat sananvapautta ja tiedetään, että niitä myönnetään täysin triviaaleille “keksinnöille”. Tunnen erilaisilta asiantuntijalistoilta muutamia konkreettisia tapauksia, joissa hyödyllistä, valmista softaa on jäänyt julkaisematta patenttien takia.

Miten paljon tiedätte vapaista/avoimista ohjelmistoista?

Seuraan alaa aktiivisesti ja käytän itse open source -softaa laajasti. Itse olen näissä asioissa ehkä enemmän Free Software -päässä, eli GNU:n linjoilla, ja omat kontribuutioni ovat lähinnä sisältöä, eivät softaa. Itse suhtaudun hyvin kriittisesti immateriaalioikeuteen yleensä, kuten näkyy vaikkapa siitä että olen luopunut online-materiaalini tekijänoikeuksista.

Millaiset yhteydet Teillä on IT-alan yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin?

Alan yrityksiin ei ole juurikaan yhteyksiä (teen työtä telekommunikaatiopuolella). Kansalaisjärjestöjen (kuten EFFi:n ja kansainvälisesti EFF:n, UNIX user groupien ja vastaavien) toimintaa seuraan aktiivisesti ja tunnen niiden piiristä ihmisiä joiden avulla pysyn asioissa kärryillä.

Keitä suomalaisia IT-alan vaikuttajia osaatte suoralta kädeltä nimetä?

Linus Torvalds on tietysti helpoin nimetä, mutta mieleen tulee myös sellaisia vakionimiä kuin Tatu Ylönen. Ja tokihan sitten on vino pino erilaisia tekesläisiä ja muita, mutta heitä en pysty nimeämään.

Mitä muuta haluaisitte kertoa itsestänne IT-alan suomalaisille vaikuttajille?

Ensin minusta. Olen 25-vuotias helsinkiläinen matematiikan, tietojenkäsittelytieteen ja kansantaloustieteen opiskelija, ja ohjelmoija. Aatteeltani olen radikaali markkinaliberaali — tuohonkin itse asiassa aikanaan törmäsin verkossa. Tavoitteeni EU-vaaleissa liittyvät EU:n vallan rajoittamiseen, tukipolitiikan poistamiseen, eurobyrokratian keventämiseen ja vapaan liikkuvuuden kannatukseen.

IT-politiikasta sitten… IT-alan kulttuuri on perinteisesti ollut niin vapaamielinen ja kilpailuhenkinen, että voin suoraan myöntää etten ole minkäänlaisten IT-tukiaisten kannalla. Mutta ymmärrän kyllä alan poikkeuksellisuuden ja ongelmat, joten osaan tapella tehokkaasti sen puolesta ettei alaa tukehduteta säätelyllä. Omana päähuolenaiheenani on tällä hetkellä liikakoulutus alalle, joka uhkaa painaa palkkatasoa ja johtaa työttömyyteen.

Koulutuksen tasossa olisi myös jonkin verran tekemistä, sillä dotcom-ajat ovat ohi ja monilta buumin aikana alalle lähteneiltä puuttuu selviä perustaitoja, kuten tietokantaosaaminen, rakenteisen ohjelmoinnin perusteiden hallinta sekä arkkitehtuuri- ja testauskokemus. Tällaisia tulisi nähdäkseni korostaa työkalukoulutuksen asemesta, ja täydennyskoulutuksen painoarvoa tulisi lisätä nykyisestä.

Kolmas hankala ongelma nimenomaan IT:n kovimmilla kasvusektoreilla on koulutetun työvoiman puute ja sen pako ulkomaille. Tähän tietysti purisi marginaaliveroprosenttien raju tiputus — jota kannatan — mutta tällaisista asioista tuskin tullaan päättämääm EU-tasolla. Sen sijaan huolehtiminen kiinailmiöstä (tai siis intiailmiöstä) on nähdäkseni turhaa niin kauan kuin vastaamme kilpailuun erikoistumalla korkeampaa koulutusta vaativiin IT-alan osiin.